kalibreren van meetinstrumenten

Uitgelicht: Wat betekent het kalibreren van meetinstrumenten?

Wij krijgen vaak vragen over onze kalibratieservice. In het volgende artikel zal ik beschrijven wat het kalibreren van meetinstrumenten en weegschalen inhoudt.

Waarom moeten meetinstrumenten of weegschalen gekalibreerd worden?

Bijvoorbeeld wanneer uw bedrijf gecertificeerd is volgens ISO 9000, QS 9000, GLP, GLM, etc. en in uw bedrijf alleen gekalibreerde testapparatuur, meetinstrumenten of weegschalen gebruikt mogen worden. Na de kalibratie ontvangt u een certificaat om dit aan te kunnen tonen.

Wat een kalibratie?

PCE Instruments heeft een groot assortiment meetapparatuur en weegapparatuur. Alle meetinstrumenten worden gejusteerd geleverd en functioneren binnen het tolerantiebereik, zoals aangegeven in de handleiding. Kalibreren betekent dat de afwijking (bias) van het meettoestel wordt vastgesteld. Dit kan door een object te wegen/meten met een bekende grootte, de zogenoemde ‘norm’. Vervolgens kan deze meetgrootte vergeleken worden met de waarde die op het apparaat wordt weergegeven. Het verschil tussen deze twee noemen we de afwijking. De uitkomst van deze meting (de gemeten afwijking) wordt vastgelegd in een kalibratiecertificaat.

Wat is het verschil tussen kalibreren en justeren?

Bij een kalibratie wordt er niets bijgesteld aan het apparaat. Het kalibratiecertificaat geeft alleen de meettechnische eigenschappen en de traceerbaarheid naar de nationale norm weer.
Bij het justeren van een meetinstrument wordt het apparaat professioneel bijgesteld, waarbij de meetgroottes exact worden ingesteld. Ook is het mogelijk de meetgroottes zo in te stellen dat bij de meting een zo klein mogelijke afwijking van de werkelijke waarde voorkomt.

Heb ik een fabriekskalibratie / ISO kalibratie of een DAkkS (voorheen DKD) kalibratie nodig?

DAkkS kalibratie certificaten zijn kalibratie certificaten die alleen kunnen worden gemaakt door DAkkS erkende kalibratie laboratoria. DAkkS gecertificeerd betekent dat het desbetreffende kalibratie laboratorium volgens de DAkkS normen kalibreert en voldoet aan alle eisen van een DAkkS kalibratie laboratorium. Daarmee is een DAkkS certificaat, in tegenstelling tot een fabriekscertificaat, internationaal vergelijkbaar en zorgt ervoor dat alle relevante variabelen met inbegrip van de onzekerheid / traceerbaarheid worden beschouwd. Ook in het buitenland zijn de kalibratie certificaten uitgegeven door de DAkkS, voorheen DKD, erkend.

Nieuw: Installatietester PCE-ITE 50
Nieuw: Ruwheidsmeter PCE-RT 2200