Kilo – Hoe zwaar weegt het nou werkelijk?

Kilo – Hoe zwaar weegt het nou werkelijk?

Wat is een kilo? Het antwoord lijkt zo simpel. Een kilogram is namelijk 1000 gram. Maar is dat wel echt een antwoord op de vraag? Hoe zwaar is een kilo en waarom is dat zo?

Om massa te bepalen gebruiken wij al sinds 1901 de kilogram als de internationale standaard. Het is sindsdien een van de zeven basiseenheden van het internationale stelsel van eenheden (SI-stelsel). We hebben het dan dus daadwerkelijk over de kilogram, omdat het woord kilo op zichzelf niets anders betekent dan een duizendtal van een bepaalde eenheid. Het woord kilo wordt op die manier gebruikt voor alle SI-eenheden. Alleen bij de kilogram zit het woord ook daadwerkelijk in de naam.

Maar nu weten we uiteraard nog steeds niet wie of wat bepaalt wat de massa van een kilogram daadwerkelijk is. Ook dat is al lang geleden vastgelegd. In het Franse Sèvres ligt een prototype, gemaakt van een platina-iridiumlegering. Dit prototype is al in gebruik sinds 1889 en is het prototype waarop de kilogram gebaseerd is.

Als jij deze blog over weegtechniek interessant vindt, zijn deze voorgaande blogs waarschijnlijk ook helemaal jouw ding!
Armpje drukken met Galileo
Armpje drukken met Galileo
Weegschaal
5 tips bij het kopen van een weegschaal
De kilo is geen kilo meer

Helaas werd al enige tijd geleden ontdekt dat het prototype niet meer exact de massa had waarmee het gemaakt werd. Vervuiling zorgt ervoor dat er soms massa bij komt. Het proces van het reinigen van het prototype lijkt echter ook massa te hebben weggenomen. Het object is nu dus enkele microgrammen lichter dan het in 1889 was.

Omdat de kilogram de enige SI-eenheid is die op een fysiek object gebaseerd is, alle andere eenheden zijn gebaseerd op een natuurkundig principe, wordt al langer gekeken naar een andere manier om massa vast te stellen.

Overigens spreken we hierboven telkens over massa en niet over gewicht. Het gewicht van een object kan namelijk beïnvloed worden door zwaartekracht. Zo zal een kilo suiker op aarde niet hetzelfde gewicht hebben als op onze Maan of Mars. De massa van deze kilo suiker blijft wel gelijk omdat het nog steeds dezelfde hoeveelheid is. Die massa geven we dus aan met de kilogram.

Als je deze blog interessant vond, kijk dan ook eens hieronder.
pH-meters voor het meten van bodemkwaliteit
Uitgelicht: Luchtstroommeter PCE-423