Blog-bespaartips-deel-1

Energie bespaartips: van gas naar elektrisch?!

Het zal je vast niet zijn ontgaan: het afgelopen jaar zijn de energieprijzen gigantisch gestegen.
Voor veel mensen een flinke tegenvaller. Daarom een aantal tips die jou helpen je energierekening te verlagen!

Heb jij een variabel energiecontract? Dan zal je het ongetwijfeld al gemerkt hebben: de energie- en gasprijzen zijn gestegen en daardoor waarschijnlijk ook jouw energierekening.
Onder andere doordat er minder gas en olie wordt geleverd vanuit Rusland en het beperkte aanbod van gas uit andere landen. Hoog tijd om eens te kijken hoe je je energierekening kan verlagen!

Deze week in deel 1 van onze energie bespaartips: van gas naar elektrisch?!

Waar stroom vroeger nog duurder was dan gas, is het tegenwoordig omgedraaid. Dit komt niet door de prijs van het gas alleen. Andere factoren spelen hierin ook mee, zoals de stijging van de energiebelasting op gas.

Het gebruik van elektriciteit is minder schadelijk voor het milieu dan het gebruik van gas. De overheid heeft om deze reden de heffingen op het gebruik van gas verhoogd.

Volledig van het gas af

Het is de bedoeling dat Nederland in 2050 volledig van het gas af is. Huizen en bedrijfspanden die nu worden gebouwd, zijn vaak niet eens meer voorzien van een gasaansluiting. Daarom wordt er op dit moment veel gekeken naar elektrische alternatieven.

Elektrische alternatieven

Ook als je huis of bedrijfspand nog niet volledig van het gas af is, zijn er genoeg mogelijkheden langzaam over te gaan op elektrische alternatieven. Denk hierbij aan elektrisch koken en elektrische verwarming. Elektrisch koken is voor de meeste mensen al niet meer weg te denken, maar elektrisch verwarmen is ook zeker de moeite waard.

Elektrisch verwarmen

Eén enkele ruimte, of zelfs een heel pand verwarmen met elektriciteit kan op verschillende manieren. Een aantal opties met de belangrijkste voor- en nadelen hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

1. Warmtepomp

Vooral in de nieuwbouw is dit elektrische alternatief voor de cv-ketel al de nieuwe standaard, vaak in combinatie met zonnepanelen.

Voordelen: De elektrische warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of zelfs grondwater. Duurzame, groene stroom dus. Die warmte kan daarna gebruikt worden om ál het gebruikswater in een gebouw te verwarmen. Denk hierbij aan water in de radiatoren, de vloerverwarming en water uit de kraan.
Nadelen: Een warmtepomp verbruikt relatief veel stroom (vandaar dat er vaak wordt gekozen voor de combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen). Ook zijn de aanschafprijs, lange levertijden en het feit dat een warmtepomp en zonnepanelen niet heel eenvoudig zelf te monteren zijn (of hoge installatiekosten met zich meebrengen in het geval je ze niet zelf gaat installeren) momenteel voor veel mensen nog een nadeel.

2. Infraroodverwarming

Voor het kort verwarmen van kleine ruimtes (bijvoorbeeld de badkamer tijdens de koude wintermaanden) is infraroodverwarming echt ideaal. Infraroodpanelen worden hiervoor al steeds vaker gebruikt, in plaats van de traditionele radiator of vloerverwarming.

Voordelen: Een aparte boiler of een ander -ingebouwd- systeem is niet nodig. Een infraroodpaneel is dus voor de meeste mensen makkelijk zelf te plaatsen, zonder grote verbouwing. De ruimte is snel opgewarmd en de aanschafkosten zijn aanzienlijk lager dan bijvoorbeeld die van een warmtepomp en zonnepanelen.
Nadelen: Infraroodverwarming levert geen warm tap-/kraanwater. Ook is het stroomverbruik in verhouding redelijk hoog. Zeker als er een grote ruimte verwarmd moet worden. Bovendien stopt het verwarmen meteen na het uitschakelen. Dit alles maakt dat er niet vaak wordt gekozen om infraroodverwarming te gebruiken als hoofdverwarming, maar puur voor het kortstondig verwarmen van enkele ruimtes.

Wil je weten hoeveel warmte een infraroodpaneel nou precies afgeeft en of dit voldoende is om de hele ruimte te verwarmen? Gebruik dan een warmtebeeldcamera.

Meer hierover kun je lezen in deze blog: Uitgelicht: Warmtebeeldcamera’s | PCEbrookhuis.nl

3. Airco

Met veel airco’s kan je tegenwoordig ook een ruimte verwarmen, in plaats van deze alleen te koelen. Vooral nu de gasprijzen zo hard aan het stijgen zijn, is verwarmen met behulp van een airco een veel gekozen elektrisch alternatief.

Voordelen: Zowel in de zomer, als in de winter is de airco te gebruiken om het binnenklimaat te regelen met één systeem. Verder zijn de aanschaf- en installatiekosten een stuk betaalbaarder dan bijvoorbeeld die van de warmtepomp. Nog een voordeel: zodra je de airco aanzet voel je meteen het verschil in temperatuur.
Nadelen: Wil je meerdere ruimtes verwarmen met een airco dan heb je hiervoor meerdere binnenunits nodig. Deze binnenunits zullen vervolgens via leidingwerk aangesloten moeten worden op de buitenunit. Ook ervaren veel mensen de plaatselijke luchtstroom als tocht en maakt de airco over het algemeen meer geluid dan een radiator of vloerverwarming.

Om snel te controleren of de airconditioning nog goed werkt, wordt gebruik gemaakt van een stromingsmeter. 

Meer informatie lees je hier: Werkt de airco nog wel goed? | PCEbrookhuis.nl

Natuurlijk zijn er heel veel manieren om te besparen op je energiekosten, waarvan de overstap van gas naar elektrisch er slechts één is. Daarom volgende week deel 2 van onze energie bespaartips!

Wil je ondertussen alvast wat meer informatie over onze producten? Neem dan eens een kijkje in onze webshop of op ons YouTube kanaal!

Energie bespaartips: Isoleren, isoleren, isoleren!
Uitgelicht: Lekdetectie