4 belangrijkste vragen viscositeit beantwoord

De 4 belangrijkste vragen over viscositeit beantwoord

Bij PCE Brookhuis vind je een breed assortiment aan viscositeitsmeters. Maar wat is viscositeit nu precies en waar moet je precies op letten bij het kopen van een viscositeitsmeter? Hieronder leggen we de belangrijkste termen aan je uit, zo maak je altijd de juiste keuze!

1. Wat is viscositeit?

Viscositeit is de stroperigheid of vloeibaarheid van vloeistoffen (of gassen). Om de vloeibaarheid te meten heb je een viscositeitsmeter nodig. Hoe stroperiger de vloeistof hoe hoger de viscositeit. Zo heeft bijvoorbeeld water een lage viscositeit terwijl ketchup een hoge viscositeit heeft. Door de viscositeit van de vloeistof te meten in bijvoorbeeld de voedingsmiddelenindustrie, kan gekeken worden of het product aan bepaalde kwaliteitsnormen voldoet.

2. Wat is het verschil tussen dynamische en kinematische viscositeit?

Binnen viscositeit wordt vaak onderscheid gemaakt tussen dynamische en kinematische viscositeit.

In de meeste gevallen heb je te maken met dynamische viscositeit. Dit is de kracht die nodig is om de vloeistof om de vloeistof in een bepaalde tijd een bepaalde afstand te laten leggen en kan gebruikt worden om bijvoorbeeld de smeerdikte te berekenen. De dynamische viscositeit wordt meestal gemeten met een roterende viscositeitsmeter en uitgedrukt in de eenheid Pascal-seconde (Pa’s).

De kinematische viscositeit is dynamische viscositeit die gedeeld wordt door dichtheid kg/m3 en wordt meestal uitgedrukt in m2/s (of centiStokes cSt). Een veel gebruikte manier om de kinematische viscositeit te meten is met behulp van een uitloopbeker.

Als jij deze blog interessant vindt, zijn deze voorgaande blogs waarschijnlijk ook helemaal jouw ding!
Geluidsoverlast….en nu?
Geluidsoverlast….en nu?
Alles over stralingsmeters
Alles over stralingsmeters
3. Welke waardes hebben verschillende vloeistoffen?

Niet elke vloeistof heeft dezelfde vloeibaarheid of stroperigheid. Om een viscositeitsmeter voor bijvoorbeeld ter controle te gebruiken is het handig om te weten wat de standaard waarde is voor yoghurt. Deze informatie heb je nodig bij het uitzoeken van het juiste meetinstrument maar later ook in gebruik.

Hieronder vind je de waardes van verschillende vloeistoffen:

Vloeistof [mPas]
Appelmoes 1500
Bijenhoning 2000
Boter 30.000
Vruchtensap 50
Gelatine 1200
Handcreme 8000
Yoghurt 150
Ketchup 1500
Latex 200
Levertraan 35
Yoghurt 150
Water bij 20 °C 1
Olijfolie 102
Honing 104
Stroop 105
Room 10
4. Welke meetmethodes zijn er?

Afhankelijk van de toepassing en het soort vloeistof kan de viscositeit op verschillende manier bepaald worden.

De meest voorkomende manier is een roterende viscositeitsmeter. Bij deze viscositeitsmeter draait een spindel met een vooraf bepaalde snelheid in de te meten vloeistof. De kracht in de as van de spindel wordt gemeten en omgerekend naar viscositeit. Met een roterende viscositeitmeter kan nauwkeurig de viscositeit bepaald worden. Roterende viscositeitsmeter zijn er in twee verschillende uitvoeringen; stationair of handheld.

Een andere eenvoudige manier van de viscositeit bepalen is met behulp van een uitloopbeker. Aan de bovenkant wordt de beker met een kleine hoeveelheid vloeistof gevuld. Met een stopwatch wordt de uitlooptijd bepaald en kan de viscositeit berekend worden.

Viscositeitsmeter PCE-RVI 2
De PCE-RVI 2 is een breed inzetbare viscositeitsmeter
Viscositeitsmeter PCE-RVI 3
Voor metingen op locatie is de PCE-RVI 3 handig en mobiel te gebruiken
Nog vragen?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of wil je graag hulp bij het uitzoeken van een viscositeitsmeter? Geen probleem, neem contact op met één van onze medewerkers. Wij helpen je graag verder.

Geïnteresseerd in ons ruimte assortiment viscositeitsmeters? Neem dan eens een kijkje in onze webshop.

Als je deze blog interessant vond, kijk dan ook eens hieronder.
De nieuwste meetinstrumenten vind je bij PCE Brookhuis
Hoe werkt HACCP IR-thermometer PCE-IR 100?